Valosta lisää turvallisuutta myös koirille

Koirakonsultti-Lina-Nikula-Avanto-Chest-Light-testissa
Koirakonsultti-Lina-Nikula-Avanto-Chest-Light-testissa

Koirani pelkää pimeää. Tai oikeastaan ei niinkään pimeää vaan sitä mitä pimeydestä voi paljastua. Hämärällä voi nurkan takaa ilmestyä erilaisia hahmoja eikä niiden kanssa ihan aina tiedä, mitä pitäisi tehdä. Hankimme muutama vuosi sitten Avanton Clip-on lightin joka on pieni ja helppo ottaa mukaan minne vaan. Sen avulla lenkit eivät päättyneet enää omalle ulko-ovelle, vaan pääsimme vähän kauemmas, edes jonnekin. Elämänlaatu parani huomattavasti!

Muistan kun juttelimme yhden tuttavan kanssa vuosia sitten siitä, mitä teemme ennen koiran yksin jättämistä. Itse kerroin, että jätän koiralle aina jotain mukavaa pureskeltavaa ja pienen valon päälle. Kaveri oli hämmästynyt, ”Se on koira, mihin se valoja tarvitsee?”. Ei varmaan mihinkään omassa kodissaan, missä sillä on turvallista olla. Jos sillä on turvallinen olo yksin kotonaan.

En ole lukenut tutkimuksia juuri valon vaikutuksista koiran turvallisuuden tunteeseen, mutta koska kohtaan kaikenlaisia pelko- ja epävarmuusilmiöitä en vaan omassa koirassani, vaan hyvin usein asiakkaiden koirissa, en menisi väittämään, ettei koira tarvitse valoa mihinkään. Usein hyvään koulutussuunnitelmaan kuuluu vahvasti se, että muokataan ympäristöä sellaiseksi, jossa koiran on helpompi olla. Vasta kun pelko on poistunut, koira pystyy vastaanottamaan uutta tietoa.

Koira ei ole mikään villieläin, vaikka näkeekin hyvin pimeällä. Se on elänyt ihmisten kanssa jo tuhansia vuosia. Koira on tottunut lämpöön, säännölliseen ruokaan ja keinotekoiseen valoon. Hämärä lähiö missä liikkuu hahmoja varjoissa voi olla yllättävänkin uhkaava koiralle.

Nyt kun valoa on niukasti eikä etelässä vielä juuri yhtään lunta, meillä on aina käytössä jonkinlainen valo mukana lenkeillä. Sain käyttööni Chest Light Pro:n joka on vielä astetta hurjempi valo. Ei tarvitse enää erikseen heijastinliiviä ja näkee todella kauas! Uskalsin tänään jopa pilkkopimeään metsään sen kanssa. Voihan se olla, että pimeys vähän jännittää minuakin…

Lina Nikula

koirakonsultti


www.linanikula.fi

@koirakonsultti_linanikula

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email